Sanal Kumar Cezaları
Sanal kumarın, özellikle gençler arasında olmak üzere etki alanı giderek genişlemektedir. Diğer oyun türlerine göre hızlı sonuç, her ortamdan ve çeşitli teknolojik cihazlardan kolaylıkla bağlanabilme gibi sebeplerden dolayı, sanal kumara olan ilgi artmaktadır. Idemia gibi kaliteli şirketlerin güvenlik desteğini sunduğu sanal kumar oyunları dünyanın pek çok ülkesinde yasaldır. Ancak, Türkiye’de kumar oynamak ve oynatmak bir suç olduğu için, kumar oyununa uygulanan yaptırımlar sanal kumar için de geçerlidir. Üstelik, sanal kumar için uygulanan cezalar daha da ağırdır. Çünkü hemen her evde internet bulunması ve sanal kumar sitelerinin kolaylıkla ulaşılabilir yapıda olması kumar oyunlarının daha da yaygınlaşmasına sebep olmaktadır. Bu durumda, gençler açısından büyük tehlike oluşturmaktadır. Sanal kumar cezası için ağır yaptırımların uygulanması, herhangi bir prosedür gerektirmeden basitçe ulaşılabilecek sitelerin yaygınlaşmasını önlemek içindir.
Sanal Kumar Cezası Nedir?
Sanal kumar için, kumar oynatan sitenin içeriğine ve kumar oynatma suçunun örgütlü şekilde işlenip işlenmediğine bakılmaktadır. Ülkemizde, son yıllarda sanal kumar oynayan ve oynatanlara yönelik olarak birçok operasyon yapılmış ve büyük oranda cezalar uygulanmıştır. Sanal kumar cezası 4 ile 6 yıl arasında hapis veya 5 bin lira ile 20 bin lira arasında para cezası şeklindedir. Yasa dışı sanal kumar sitelerinde kumar oynamak, çok büyük bir risktir. Çünkü, kumar oynatan kişinin gerçek kimliğini bilmek imkansızdır. Sanal kumar siteleri, bu bakımdan genelde yasa dışı hizmet veren sitelerdir. Uzun süre sitelerde sanal kumar oynayanlar için sadece bir değil, birden fazla ceza yaptırımı da uygulanabilmektedir.
Yasa dışı sanal kumar oynayan kişi ve oynatan şahısların tespit edilmesi, günümüz teknolojisinde hiç de zor değildir. En basit şekilde, banka hesap hareketleri incelenerek yapılan araştırma sonucunda kişiler rahatlıkla tespit edilip gereken cezalar uygulanmaktadır. Son yıllarda, yetkililer tarafından yapılan açıklamalar, sanal kumar oynayanların ve oynatanların sayısının giderek arttığı, bu durumda yoğun hesap hareketinden dolayı banka hesaplarına bloke konulduğu yönündedir. Hatta, sanal kumar yüzünden takibe alınan, yurt dışına çıkış yasağı konulan kişilerin sayısı da az değildir. Kumar oynayanlar ve oynatanlar için idari yetkililer tarafından, kumardan sağlanan kazanca el konulmaktadır.
Sanal kumarın, çeşitli teknolojik araçlarla oynanabiliyor olması, birçok kişinin kısa yoldan gelir elde etmek için tercih ettiği bir yoldur. Her yıl giderek sıklaşan operasyon doğrultusunda yetkililer, aileleri çağımızın büyük tehlikelerinden birisi olan sanal kumara karşı uyarmaktadır. Cezalar da, sanal kumar oyunlarının yaygınlaşmasını önlemek amacıyla arttırılmıştır. Çocukların kumar oynaması, bilişim araçları kullanılarak kumar oynatma ve çete faaliyetleri şeklinde kumar oynatma gibi suçlar, sanal kumar için uygulanan yaptırımları sıklaştırmıştır.
Birçok kişi, sanal kumarın tehlikesini bilmediğinden, internet üzerinden kumar oynamanın suç olmadığını düşünmektedir. Ancak, sanal kumarı oynamak da oynatmak da bir suçtur, cezaları da çeşitli belirlemelere göre oldukça ağırdır. Sanal kumar adı altında dolandırıcılık da, son yıllarda karşılaşılan temel sorunlardandır ve dört yıldan başlayıp altı yıla kadar hapis cezası vardır. Para cezası da, kumar oynanan gün sayısına göre değişkenlik göstermekle birlikte en az beş binden başlayıp yirmi bine kadar çıkmaktadır.
Puan: (9,8 / 10)